Designkaupat.fi

Verhot valitaan tilan ja sen käyttötarkoituksen mukaan

Verhot ovat eräs kodin tärkeimmistä tekstiileistä. Niiden valinta kannattaa pohtia tilan tarpeiden, käytännöllisyyden sekä tietysti visuaalisuuden mukaan. Korkea tila vaatii erilaiset verhot kuin vaikkapa kylpyhuone. Verhoilla voi hyvin pehmentää, värittää tai lämmittää huoneen tunnelmaa. Niillä voi parantaa tilan akustiikkaa, rajata tilaa ja vaikuttaa siihen, kuinka sen mittasuhteet näyttäytyvät.

Erilaiset verhotyypit sopivat eri tiloihin ja ikkunoihin

Netistä saa tilattua lukuisia erilaisia verhotyyppejä. Kannattaa pohtia tarkkaan, millaiset verhot kyseinen tila ja sen käyttötarkoitus tarvitsevat. Monet suomalaiset suosivat yläkappaa sen helppouden takia. Yläkapan käytössä kannattaa olla kuitenkin huolellinen, sillä usein se estää luonnonvalon pääsyä sisätiloihin ja saa huoneen vaikuttamaan matalammalta.

Sivuverhot ovat hyvä valinta, kun tavoitellaan kodikkuutta. Sivuverhot voi ripustaa joko suorana, laskostettuna tai rypytettynä - tapoja on lukuisia. Kappaverhot taas sopivat etenkin pieniin ikkunoihin. Paneeliverhot ovat 2000-luvun suuri suosikki. Ne sopivat esimerkiksi pieneen tilaan, joka vaatii tilanjakajaa. 

Verhojen valinnassa on monta pohdittavaa elementtiä

Verhoilla on monta merkitystä: niillä voi korostaa kaunista ikkunaa, peittää epätoivottua maisemaa sekä vaikuttaa tilan mittasuhteisiin. Jos verho ripustetaan korkealle katonrajaan, se saa näytätmään tilan korkealta, ja matalalle kiinnitetty verho toimii päinvastoin. Verhoa valittaessa kananttaa huomioida tilan arkkitehtuuri sekä ikkunoiden tyyli. Tärkeää on pohtia kankaan väriä, kuviointia ja laatua, jotta verho on sopusoinnussa huoneen muun sisustuksen kanssa. Aina kaunis vaihtoehto on lattiaan asti ulottuvat sivuverhot. Pieneen huoneeseen kannattaa valita neutraali verho, sillä suurikuvioinen verho voi tuntua vievän ilman ja tilan huoneesta. 

Verhojen valinnassa kannattaa olla kuitenkin rohkea ja luova. Tällä hetkellä siositaan vaaleita, kevyitä verhoja, kuten pellavaverhoja. Tekstiileissä kova nimi on luonnonläheisyys, ja sen vuoksi erilaiset luontoaiheiset printit jylläävät myös verhoissa. Suomalaiset Vallilan verhot ovat ikisuosikkeja kauniine, persoonallisine printteineen. Ne usein hakevat aiheensa suomalaisesta luonnosta tai suomalaisesta arkkitehtuurista. Rohkea kokeilee etnisiä printtejä verhoissa. Puuvillainen, vaalea ja yksivärinen sivuverho on yleensä varma valinta huoneeseen kuin huoneeseen. Voimakaskuvioinen verho voi olla riski, mutta taidokkaasti valittuna se saattaa olla upea tilan kiintopiste.

Siirry alkuun