Designkaupat netissä

Ilkka Suppasen design hyödyttää köyhimpiä

Ilkka Suppasen design hyödyttää köyhimpiä

Suomalainen muotoilija Ilkka Suppasen sai juuri maailman rahallisesti merkittävimmän muotoilupalkinnon. Suppasen työ on merkittävää muutenkin kuin palkintojen kannalta: hänen muotoilemillaan designvalaisimilla moni köyhä intialaisnainen saa leveämmän leivän.

Suomalainen Ilkka Suppanen voi olla Euroopassa jopa tunnetumpi kuin Suomessa: hän sai ensimmäiset suunnittelemansa huonekalut italialaisen huippudesignfirman mallistoon jo 1990-luvun lopulla. Esimerkiksi Nomad-tuoli on yksi Suppasen tunnetuimmista designhuonekaluista.

Nyt Suppasen työ sai tunnustusta yleisesti: hänelle myönnettiin maailman suurin design-alan palkinto, tanskalainen Torsten ja Wanja Söderbergin designpalkinto. Miljoonan kruunun arvoinen palkinto luovutetaan Suppaselle marraskuussa.

Suppasen suunnittelutyö on muutenkin merkittävää ja uraauurtavaa alalla: hänen suunnittelemiaan valaisimia valmistetaan Intiassa käsityönä, ja valmistajat saavat tuotteista paremman hinna kuin muusta käsityöstä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Suppanen kertoo, että heräsi hyväntekeväisyyteen suunnitellessaan 15 000 euron arvoisia designkelloja sveitsiläisfirmalle.

- Vaikka kellot ovat erittäin kiinnostavia, joudun alkaa perustella itselleni, miksi suunnittelen tavaroita, jotka rikastuttavat jo ennestään rikkaita.

Suppanen alkoi tehdä vapaaehtoistyötä helsinkiläisen Tikaun kanssa, joka teettää Intiassa käsityönä sisustustavaraa. Sitä kautta syntyi designvalaisimienkin valmistus.


Takaisin
Siirry alkuun