Designkaupat netissä

Suomalaisdesignin kopioita tuhansittain kiinalaiskaupoissa

Suomalaisdesignin kopioita tuhansittain kiinalaiskaupoissa

Kiinakaupat ovat netissä pullollaan suomalaisdesignesineiden kopioita. Esimerkiksi Eero Aarnion tuotteita kiinakaupoista löytyy lähes 3000.

Helsingin Sanomien tekemän jutun mukaan kiinalaisissa verkkokaupoissa myydään kopioita suomalaisista designesineistä ilman tekijänoikeuksia. Tekijänoikeudet eivät nimittäin mitenkään sisältyä tuotteen hintaan, jos kaupassa myydään Aalto-maljakkoa 20 sentin kappalehintaan.

Verkkokaupoista löytyy Aalto-tuotteiden lisäksi Fiskarsia, Marimekkoa, Iittalaa... Suurin osa näistä on väistämättä kopioita, minkä voi päätellä paitsi hinnasta myös tuotteen ulkonäöstä. Eero Aarnion designtuotteita löytyy niin ikään häkellyttävä määrä: lähes 3000. Verkkokaupoista löytyy kopioita Pallo-tuoleista, Puppysta, Ponysta, Pastilleista... Eli kaikista Aarnion suosituimmista tuotteista.

Designkopioita myyvät verkkokaupat toimivat verkkokauppajätti Alibaban alustalla, joka siis markkinoi ja välittää muiden kauppojen tuotteita. Helsingin Sanomat oli kopioinnista yhteydessä Alibaban asiakaspalveluun. Täältä vastattiin, että asialle aiotaan tehdä pian jotain. Lehden haastatteleman Marimekon tekijänoikeuksista huolehtivan Tiina Lencionin mukaan asiaan puuttuminen vähentää kopioita vain väliaikaisesti. 

Suomalaiselle designille kasvava kiinalainen verkkokauppa ei olekaan kovin hyvä juttu, varsinkin kun samaan aikaan esimerkiksi Marimekko ja Iittala yrittävät kasvattaan markkinoitaan Kiinassa avaamalla omia liikkeitään. Voi olla, että aito Aalto-maljakko ei tunnukaan enää niin houkuttelevalta, kun sen hinta on monisatakertainen paikalliseen tuotantoon nähden.


Takaisin
Siirry alkuun