Designkaupat.fi
2nd Cycle Stool 60 juliste 50 x 70 cm, Artek
Artek

2nd Cycle Stool 60 juliste 50 x 70 cm, Artek

Jakkara 60 juliste, Artek 2nd Cycle Pirkka juliste 50 x 70 cm, Artek
Tuotetta ei ole juuri nyt saatavilla
(0)
 

Rakastatko Alvar Aallon työtä ja suomalaisen huonekalumuotoilun historiaa? Tämä juliste on upean pelkistetty katsaus Aallon Artekille suunnittelemista huonekaluista 37 vuoden ajalta. Pääosassa on se klassisin Artek-jakkara.

Informaatiomuotoilua suomalaisesta muotoilusta

Hillityn koristeen seinällesi saat tästä miellyttävän selkeästä julisteesta. Arkkitehtina ja käyttöesineiden suunnittelijana arvostettu Alvar Aalto piirsi Artekille paljon jakkaroita ja tuoleja 20-luvulta 50-luvun puoliväliin. Yksinkertaisen ilmeikkäät piirroskuvat hänen huonekalumalleistaan onkin koottu julisteen mustavalkoiseen alaosaan. Päähuomion vie ensivilkaisulla kuitenkin yläosan suuri valokuva kahdesta ikonisesta Aalto-jakkarasta, jotka on aseteltu päällekkäin. Valokuvan kekseliäisyys on jakkaroiden sijoittelun lisäksi niiden kulumisessa. Kuvatut jakkarat on nimittäin maalattu valkoisiksi, mutta rapistuneen maalipinnan alta paljastuu alkuperäinen vaalea puu. Kyseessä ei ole mikään tylsä katalogikuva, vaan viesti siitä, kuinka tätä vuodesta 1933 valmistettua Artekin kestosuosikkia on hankittu suomalaisiin koteihin jo vuosikymmenien ajan. Valokuvan ja lähes kliinisten piirroskuvien liitto luo kiinnostavan jännitteen julisteeseen. Tähän seinäkoristeeseen kätkeytyy yksi palanen maamme sosiaalihistoriaa.

Silmiä hivelevä aikajana Alvar Aallon designista kuljettaa myös katsojan halki vuosikymmenien. Teollisuusmuotoilupiirrosten tapaan huonekalut on kuvattu aikajanalla profiilista. Jana alkaa vuodesta 1929, ja pääosassa ovat tuolit ja jakkarat, Aalto suunnitteli lisäksi joitain pöytiä, lipastoja ja sivupöytiä, jotka löytyvät tietenkin myös julisteesta. Huonekalut esitetään konstailemattomina viivapiirroksina, joka tuo kunkin tuotteen muotoilun mahdollisimman selkeästi esiin. Jana on lisäksi jaettu graafisesti neljäksi pienemmäksi kokonaisuudeksi, jotka päätyvät muodostamaan kaksi palstaa. Näin aikajana on helpompi hahmottaa kuin jos kaikki piirrokset olisi pakotettu samaan tasoon. On hienoa, että muotoiluyritys panostaa julisteisiinsakin. Nyt Aallon koko tuotannon saa seinälle!

Muotoilu-ura yhdessä kuvassa

  • Juliste esittelee läpileikkauksen Artekin Aalto-huonekaluista.
  • Yläosan rouhea valokuva ja alaosan viivapiirros keskustelevat hauskasti keskenään.
  • Koko 50x70 cm.
4 1 5 1

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun