Artekin Riihitie-ruukku on suomalaista muotoilua parhaimmillaan. Artek perustettiin jo vuonna 1935 edistämään kotimaista designia, ja nykyään yritys on yksi suomalaisen suunnittelun kiintotähdistä. Moni Artekin tuote on rakastettu jo useassa sukupolvessa.
Herkän linjakkaat Riihitie-ruukut ilmestyivät Artekin tuotevalikoimaan ja sarjatuotantoon satavuotiaan Suomen itsenäisyyttä juhlistamaan. Riihitie-ruukkujen taival on kuitenkin kokonaisuudessaan huomattavasti pidempi. Aino Aalto, yksi Artekin neljästä perustajasta, suunnitteli Riihitie-ruukun aikoinaan perheensä kodin terassia kaunistamaan. Tuo koti sijaitsi Helsingin Munkkiniemessä Riihitiellä. Vuonna 1937 Riihitie-ruukut esiteltiin Pariisin maailmannäyttelyssä Artekin osastolla. Riihitien muodossa voi nähdä esimerkiksi kevyesti aaltoilevan lammen. Ruukun muotokieltä onkin kuvailtu orgaaniseksi, ja se kuvastaa Aino ja Alvar Aallon lujaa luontoyhteyttä. Viherkasvit, kukka-asetelmat ja kaktukset näyttävät kauniilta Riihitie-ruukussa, mutta se sopii hyvin myös vaikkapa keittiön pienen yrttipuutarhan alustaksi. Ruukku on upea lahja perinteistä suomalaista designia arvostavalle hääparille, ylioppilaalle tai syntymäpäiväsankarille. Riihitie on arjen oivallinen käyttöesine, mutta sen ulkomuoto sopii myös juhlaan. Ruukku sopii vain sisätiloissa käytettäväksi.
Riihitie on kokonainen sarja, johon kuuluu kaksi erilaista ruukkumallia kolmessa eri koossa. Kaikki ruukut ovat kulmattomia ja huolellisen pikkutarkasti muotoiltuja. B-sarjan keskikokoisen ruukun koko on 16 x 28 x 23 senttimetriä. Ruukun pohjassa ei ole reikää. Materiaaliltaan ruukku on lasitettua keramiikkaa. Valkoinen lasitettu pinta on upean kiiltävä, ja se tuo mieleen peilikirkkaan vedenpinnan. Ruukut valmistetaan käsityönä. Erikokoisia ja -mallisia Riihitie-ruukkuja on saatavilla neljässä eri värissä: valkoisena, sinisenä, vaaleanharmaana ja tummanruskeana. Näistä valkoinen ja sininen ovat samat värit kuin Alvar Aallon Muuratsalon koetalon keraamisissa laatoissa. Keramiikka oli yksi tärkeimmistä Aallon hyödyntämistä materiaaleista.