Designkaupat netissä

Iittala

953 tuotetta 3 kaupasta
< Edellinen
Iittala

Vuonna 1881 lasitehtaana aloittanut Iittala on eräs Suomen tunnetuimmista muotoilubrändeistä. Iittala on erikoistunut sisustusmuotoiluun, astiasarjoihin sekä keitto- ja paistoastioihin. Iittalan tunnetun logon suunnitteli Timo Sarpaneva vuonna 1956.

Iittalalla on vahvat muotoiluperinteet lasin suunnittelussa ja muotoilussa. Varhaisimpia muotoiluklassikoita ovat Aino Aallon vuonna 1932 suunnittelemat lasit ja Alvar Aallon Savoy-maljakko vuodelta 1936, joka tunnetaan myös nimellä Aalto-maljakko. Tunnetuimpia klassikoita ovat myös vuodesta 1962 asti valmistettu Oiva Toikan Birds by Toikka -lasilintukokoelma, hänen Kastehelmi-sarjansa vuodelta 1964 ja Tapio Wirkkalan Ultima Thule -lasit vuodelta 1968. Kaikki nämä ovat edelleen erittäin suosittuja tuotteita.

Aikojen kuluessa Iittala on laajentanut laseista muihin materiaaleihin, kuten keramiikkaan ja metalliin. Iittalan edistyksellinen muotoilufilosofia on kuitenkin pysynyt samana ja tunnistettavana vuosien saatossa. Hyvänä esimerkkinä siitä ovat Kaj Franckin keraaminen Teema-astiasarja vuodelta 1952 ja Timo Sarpanevan vuonna suunnittelema 1960 valurautainen Sarpaneva-pata.

Iittalan ajaton muotoilu näkyy vanhojen tuotteiden lisäksi moderneissa klassikoissa. Uudemmista suosikeista esimerkkejä ovat Björn Dahlströmin vuonna 1998 suunnittelemien keitto- ja paistoastioiden Tools-sarja, Alfredo Häberlin keraaminen Origo-astiasarja vuodelta 1999 sekä Essence-lasit vuodelta 2001. Keramiikkaa, lasia, puuta ja tekstiiliä yhdistelevä Sarjaton-astiasarja, jonka ovat suunnitelleet Harri Koskinen, Aleksi Kuokka, Musuta ja Samuji, ilmestyi vuonna 2012.

Iittala lyhyesti

Siirry alkuun